Työkalun käyttöikä

- Jan 30, 2019-


Työkalun käyttöikä


Työkalun käyttöikää koskevat tiedot on kehitetty kokeellisesti monenlaisia titaaniseoksia varten. Yleinen tapa edustaa tällaisia tietoja on esitetty siinä, missä työkalun käyttöikä (aika) on piirretty leikkausnopeudelle (fpm) tietylle leikkaustyökalumateriaalille vakio-syötössä ja syvyydessä suhteessa Ti-6Al-4V: hen. On havaittavissa, että korkealla leikkausnopeudella työkalun käyttöikä on erittäin lyhyt. Kun leikkausnopeus pienenee, työkalun käyttöikä kasvaa huomattavasti.

Titaaniseokset ovat hyvin herkkiä rehun muutoksille. Teollisuus toimii yleensä leikkausnopeuksilla, jotka takaavat pitkän työkalun käyttöiän. Työkalun käyttöikä syöttö-, nopeus- ja muihin titaanin työstöparametreihin suoritetaan yleensä tietotekniikan avulla. Tapauksissa, joissa ei ole tietokantaa, tietyt peukalon säännöt olisi tunnustettava. Esimerkiksi titaanin leikkaamisessa syntyy suuri leikkauskulma työkappaleen ja sirun väliin, mikä johtaa ohueseen lastuun, joka virtaa suurella nopeudella työkalun kasvojen yli. Korkeat lämpötilat kehittyvät, ja koska titaanilla on alhainen lämmönjohtavuus, siruilla on taipumus sotkeutua ja hitsata itsensä työkalun leikkuureunoihin. Tämä nopeuttaa työkalun kulumista ja vikaantumista. Korkean kiinteän kustannustason työstökoneiden tuotannossa tuotanto voi olla paljon tärkeämpää kuin leikkaustyökalun käyttö! Näin ollen voi olla järkevää työskennellä työkalulla sen maksimikapasiteetilla ja korvata se heti, kun sen leikkausteho alkaa pudota huomattavasti, mikä ylläpitää käyttöaikaa mahdollisimman paljon.

Titaanin työstämisessä olosuhteissa, joissa tuotantokustannukset eivät ole ensiarvoisen tärkeitä, on edelleen epävarma käytäntö sallia työkalujen tuhoutuminen. Toinen äärimmäinen, ennenaikainen työkalunvaihto voi johtaa pieneen kappalemäärään työkalun jauhaa kohden, mutta mitä alhaisempi työkalun kuluminen, sitä halvempi on uudelleenpuristaminen.

Ihannetapauksessa työkalun on sallittava jatkaa leikkaamista mahdollisimman pitkään vaarantamatta työkalun tai työn vahingoittumista, mutta pinnan eheyden säilyttämisellä. Ainoa tapa löytää turvallinen pysähdyspaikka on tarkastaa muutama ajo laskemalla tuotetut palat ja tarkastamalla pinnan viimeistely, mitat ja pinnan eheys. Tällä tavoin voidaan määrittää, kuinka monta hyväksyttävää kappaletta voidaan tuottaa ennen työkalun epäonnistumista.